perjantai 2. elokuuta 2013

Alkuun swap-botissa

Multa pyydettiin pieniä ohjeita swap-botin käyttöön, ja vaikka en itsekään ole mikään konkari siellä, päätin yrittää selittää tuon ihanan ja koukuttavan yhteisön toimintaa :)

For non-Finnish readers: I was asked to do a little guide for using swap-bot and I decided to write it just in Finnish, sorry!

Otin pari kuvakaappausta sivuilta säästääkseni ehkä muutaman sanasen :D Ensin etusivulta:


Tältä näyttää siis swap-botin "etusivu" sisäänkirjautumisen jälkeen! Swappailun alkuun päästäkseen on ensin liityttävä tietysti johonkin swappiin, joka liittymisen jälkeen näkyy tässä etusivulla keskellä. Itse olen näköjään tällä hetkellä kahdessa swapissa :) Swappeja voi etsiä esimerkiksi "Find swaps" -toiminnolla, jonka osoitin oranssilla nuolella. Monia mielenkiintoisia swappeja olen bongannut myös uusimpien swappien luettelosta, jota osoittaa vaaleansininen nuoli. Keskellä tosiaan näkyy swapit joihin sillä hetkellä on liittynyt ja niiden keskeisimpiä tietoja, alimpana näkyy joko swapin ylläpitäjä on arponut partnerit ("Partners assigned") ja näköjään toisessa swapissani olisi jo vastaanottaja valmiina, pitäisi siis ruveta työn touhuun ;)

Seuraavaksi kuva sellaisen swapin sivusta, johon en ole liittynyt:


Swapin omalla sivulla näkyy kaikki mahdollinen tieto kyseisestä swapista! Punaisella nuolella vaihtoehto "Join swap", josta tosiaan ilmoittaudutaan mukaan, jos kyseinen swap miellyttää. Vihreällä vaihtoehto "Watch swap" jos et ole ihan varma vielä haluatko mukaan vai et. Tällöin et vielä liity mukaan mutta swap näkyy omalla katselulistallasi ja saat ilmoituksen kun swapin viimeinen liittymispäivä lähenee ja pitää päättää haluaako mukaan vai ei ;)

Seuraavana kuva swapista johon olen liittynyt mukaan:


Tässä näkyy oikeastaan samat tiedot kuin sellaisenkin swapin sivulla johon ei ole liittynyt, ja lisäksi oikeaan yläkulmaan ilmestyy tuollainen keltainen laatikko. Sinisellä nuolella kohta, josta klikkaamalla näkee sen henkilön nimimerkin, nimen ja osoitteen, jolle oma swap on lähetettävä. Sen alapuolella keltainen nuoli osoittaa linkkiä, jota klikkaamalla pääsee arvostelemaan saamansa swapin (tästä voi myös jo etukäteen vakoilla keneltä saa swapin ;D). Mahdollisia "arvosanoja" on kolme: 5 = sait swapin ja se vastasi swapin kuvauksessa asetettuja ehtoja, 3 = sait swapin mutta se ei ollut sitä mitä swapissa vaadittiin ja 1 = et koskaan saanut partneriltasi mitään. Sillä ei siis ole arvioinnissa väliä tykkäätkö siitä mitä sait vai et! Swap-botissa postia lähetetään ja saadaan eri henkilöiltä, eikä tehdä "suoria vaihtokauppoja". Swapin ylläpitäjä arpoo partnerit sattumanvaraisesti sen jälkeen, kun swapin liittymisaika on mennyt umpeen. Viimeinen liittymispäivä, ja päivä jolloin swap pitää viimeistään olla lähetetty vastaanottajalle näkyvät punaisella nuolella. Swappeja on kolmea eri tyyppiä; elektorinen, "flat mail" (kevyet ja ohuet kirjeet, postikortit) sekä "package/craft" (paksut kirjeet ja paketit). Swapin tyypin näkee vihreän nuolen kohdasta. Pinkillä laitoin vielä kohdan, jossa lukee partnerien arvonnan jälkeen oletko jo lähettänyt swapin vai et, lähettämisen jälkeen täytyy nimittäin muistaa klikata tuolla keltaisessa laatikossa että on lähettänyt! Keltaisen laatikon alimmasta linkistä näkee listan kaikista swapin osallistujista ja sen, kuka on lähettänyt ja kuka ei... Sieltä voi vakoilla onko oma partneri jo lähettänyt swapin tulemaan itselle ;)

Hmm... juuri nyt lyö tyhjää enkä oikeastaan osaa muuta tästä tällä kertaa sanoa :) Koitan yrittää selittää jos jollain on aiheesta jotain kysyttävää ;)

6 kommenttia:

 1. Kiitoksia todella paljon näistä ohjeista :) !

  VastaaPoista
 2. Hei! Osaisitko auttaa ku mulla on käyny sellanen juttu et oon kerran luonu tonne tunnuksen ja oon sitten poistanu sen,ja nyt en voi enään tehdä sinne tunnusta koska 'osoite on jo käytössä' vaikka oon poistanu koko homman jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kuulostaa kyllä aika erikoiselta jutulta :o Mut valitettavasti en ite tiedä mikä tossa mättää, lähettäisin sinuna viestiä swap-botin ylläpidolle tuosta... Siinä vastauksessa sieltä saattaa tietysti kestää ja se on englanniksi mutta olis kiva jos pääsisit liittymään swap-bottiin :)!

   Poista
 3. Tääpäs oli tosi hyödyllinen postaus! Ite liityin Swap-Botin jengiin mukaan ihan hetki sitten ja aika hukassa olin, mutta kokeilemalla kuitenkin löysin kaiken oleellisen tiedon - ainakin suurin piirtein. Tästä postauksesta oli kuitenkin hurjasti apua, kiitos! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, kiva että liityit! Myöhemmin ajatellen tää on musta aika suppea postaus, olis voinu kertoa niin monesta muustakin asiasta, kuten ryhmistä, mutta toisaalta siellä selailemalla ja kokeilemallahan ne lopulta selviää ja swap-botin omilla sivuilla on musta hyvät ja kattavat ohjeet kans :)

   Poista
 4. Hyvä ja hhyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista